9 клас, МОДУЛЬ БАСКЕТБОЛ.

Урок № 4.

Техніка гри в нападі

 

Техніка гри у нападі включає прийоми, що виконуються без м'яча та з м'ячем. До прийомів без м'яча належать стійки, пере­міщення, стрибки, зупинки та повороти, до прийомів з м'ячем - ловіння та передача м'яча, кидки та ведення м'яча, фінти та заслони.

Стійка баскетболіста у нападі - раціональне положення баскет­боліста, з якого зручно починати будь-який технічний прийом. Розрізняють два види стійок у нападі: різноіменну (право-сторонню та лівосторонню) і паралельну. Конкретне застосуван­ня стійок визначається умовами ігрових ситуацій.

Якщо гравець володіє м'ячем - він нападник. У такому разі він знаходиться у стійці з м'ячем: ноги трохи зігнуті у колінах, одна нога на повній ступні на півкрок попереду, тулуб нахилений уперед, голова прямо, руки зігнуті у ліктях, пальці розкриті, погляд спрямований уперед.

Пересування - основа техніки баскетболіста. Для пересу­вання по майданчику гравець використовує ходьбу, біг, стриб­ки, зупинки, повороти.

За допомогою цих прийомів у нападі він може правильно ви­брати місце, відірватись від суперника, який його опікає щоб розпочати атакуючі дії.

Пересування баскетболіста на майданчику постійно змі­нюється за напрямом, швидкістю та способами. Основний спосіб пересування - біг, що виконується з частою різкою зміною напрямку та швидкості, часто у поєднанні з поворотами та стрибками.

Гравець повинен у межах майданчика здійснювати приско­рення в різних напрямках, із різних вихідних положень, вміти змінювати напрям і швидкість бігу.

Різке, несподіване для суперника збільшення швидкості бігу, у спортивних іграх називається ривком.

Під час бігу баскетболіст ставить ногу на всю ступню або ро­бить перекат з п'яти на носок, при цьому ноги в колінних сугло­бах значно зігнуті. Під час прискорень біг виконують коротки­ми кроками.

Стрибки можуть виконуватись по­штовхом однієї або двох ніг, з місця або після пересування.

Поворот технічний прийом, що дозволяє зайняти зручну позицію для початку атакуючих дій, прикрити м'яч тулубом від захисника, звільнитися від захисника, приховати момент початку виконання кидка. Розрізняють повороти вперед і назад.

Найчастіше використовують повороти вперед і назад на нозі, що розміщується позаду на 180 градусів. Поворот вперед і назад на нозі, що розміщується попе­реду на 180 градусів.

Зупинки дозволяють нападнику уникнути зіткнень із за­хисником, звільнитися від опіки з метою виходу на вільне місце для подальших активних дій. Застосовують зупинки двома кроками або стрибком.


Дякую за увагу.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.