9 клас, МОДУЛЬ БАСКЕТБОЛ.

Урок № 5.

Техніка гри в захисті.


Для успішної протидії атакам суперника баскетболісти зас­тосовують технічні прийоми: стійка; пересування; виривання, вибивання, накривання та перехоплення м'яча; фінти.

Стійка захисника відрізняється від стійки нападника тим, що гравець завжди перебуває на зігнутих ногах, а положення рук змінюється залежно від ігрових ситуацій.

Стійка захисника, який "утримує" гравця з м'ячем: ноги напівзігнуті, маса тіла рівномірно розподілена на обидві ноги, тулуб трохи нахилений уперед. Руки ледь зігнуті у ліктях і розведені.

Стійка захисника, який перешкоджає кидку

Необхідно зробити крок та випад уперед однією ногою у бік нападника, який готується до кидка. Одночасно підняти одну руку догори-вперед (щоб випередити кидок, що готується), другу руку - вбік-донизу (перешкоджаючи веденню м'яча у небезпечному напрямку), намагаючись перешкодити кидку м'яча. 

Пересування в захисті має свої особливості. Напрям руху за­хисника залежить від пересування нападника. Тому захисник повинен завжди зберігати рівновагу і бути готовим пересува­тись у будь-якому напрямку (часто спиною вперед) з різною швидкістю. Крім тих способів пересування, що використову­ються у нападі, захисник застосовує ще пересування пристав­ними кроками (убік, вперед, назад).

Перехоплення м'яча відбувається під час передачі. Вдалому перехопленню сприяє уважне спостереження за грою, визна­чення можливого напряму та моменту передачі, своєчасний ви­хід для перехоплення та відмінні навички ловіння м'яча.


Виривання м'яча застосовують у випадках, коли нападник послабив контроль за діями захисника і дозволив йому впритул наблизитися до себе.


Вибивання м'яча виконують із рук суперника або під час ведення, несподівано, за рахунок миттєвого зближення з напад­ником. Прийом здійснюють різким рухом кистю знизу-догори.


Накривання м'яча - технічний прийом, що протидіє виконан­ню кидка у корзину. Його можна виконувати спереду.


Фінти ще одна зброя захисника. Вони виконуються для того, щоб примусити нападника виконати бажану для напад­ника дію і відібрати м'яч.

Оволодіння м'ячем, що відскочив від щита - один з важ­ливих прийомів, яким повинен володіти захисник. Цьому прийому передує блокування нападника, визначення напрямку відскоку, стрибок, а лише потім - оволодіння м'я­чем.


Ловіння та передача м'яча.


Ловіння м'яча - важливий елемент техніки, що забезпечує успішне виконання наступних прийомів гри. Ловити м'яч можна однією або двома руками.


Передача - основний технічний прийом, завдяки якому від­буваються взаємодії між партнерами. Вони виконуються залежно від ігрових ситуацій з місця, у русі, у стрибку. За дальністю по­льоту розрізняють передачі короткі та довгі, за траєкторією - низькі та високі, без відскоку та з відскоком від підлоги.

Передачі виконують однією або двома руками від грудей, із-за голови, від плеча.

Ведення м'яча або дріблінг - технічний прийом, пересування гравця з послідовними поштовхами м'яча об підлогу однією рукою. Розрізняють ведення високе та низьке.


Кидок дія гравця, спрямована на попадання м'ячем у ко­шик суперника. Виконувати кидки можна однією і двома рука­ми. Техніка кидків дуже схожа на техніку передач, відмінність же визначається траєкторією польоту м'яча.

Кожна команда спрямовує свої зусилля для того, щоб заки­нути м'яч у корзину. Від влучності кидків залежить результат гри.

Кидок двома руками зверху (від голови) виконують із се­редніх дистанцій при щільній опіці суперника. М'яч перебуває, в піднятих і зігнутих у ліктьових суглобах руках, над головою; ноги, зігнуті в колінних суглобах, розміщуються на одній лінії або одна нога — на півкроку вперед. Перед кидком ноги згина­ються в колінах, а руки — в ліктях. Випрямляючи ноги та випростовуючи руки вперед-вгору плавним рухом кистей і пальців здійснюється кидок. 

Кидок однією рукою в стрибку основний засіб нападу із се­редніх та дальніх відстаней. Зловивши м'яч, необхідно зробити довгий крок однією ногою, а потім приставити до неї другу, трохи присівши, готуючись до стрибка. Одночасно із стрибком обидві руки з м'ячем піднімаються вперед-вгору, м'яч перекладається в одну руку. У найвищій точці стрибка, випрямляючи руку в ліктьовому суглобі, рухом кистей і пальців здійснюється кидок.


Кидок однією рукою зверху в русі після ведення застосо­вується для атаки корзини з близьких відстаней за умови про­ходу до щита з веденням м'яча.

Виконуючи кидок правою рукою, гравець ловить м'яч з кроком однойменної ноги. Потім виконує крок лівою і, відштовхнувшись нею, стрибає вгору. Під час другого кроку і стрибка, м'яч виносить­ся вгору і перекладається на руку, що здійснює кидок. У найвищій точці в роботу включається кисть, направляючи м'яч у корзину.

Результат кидків будь-яким способом залежить від узгодже­них дій усіх частин тіла, що закінчуються активним рухом кис­ті руки. 

Фінт - обманна або відволікаюча дія, рух з метою ввести су­перника в оману щодо власних намірів. Вони виконуються без м'яча і з м'ячем, на місці та у русі рухами рук, ніг, голови, тулуба.

Заслон - дозволена протидія супернику при його виході на більш вигідну позицію або для отримання м'яча.

Дякую за увагу.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.