Гурткова робота, гурток з футболу "Шкіряний м'яч"

Техніка безпеки під час занять футболом. 

                                                              
1.   Перед заняттями та змагальними іграми обов'язково ви­конати розминку. При сильному вітрі, зниженій температурі та підвищеній вологості повітря час на проведення розминки необ­хідно збільшити.
                                                                                                                                   
2.   Займатись тільки у спортивній формі.                                                                                                                                                                                                                 3.   Взуття (бутси або кросівки) підбирати за розміром.                                                                                                                                                                           
4.   Якщо футболісти виходять на поле у бутсах, обов'язково одягати щитки.        

5.   Заняття та ігри проводити тільки на рівному полі. Перед початком занять перевірити поле на наявність предметів, що можуть спричинити травми (каміння, скло, гілки дерев тощо).                                                                                                 

6.   До початку занять перевірити стійкість воріт. Не виснути на воротах.         

7.   Під час ігор та тренувань не стояти за воротами.                                                 

8.   Не використовувати заборонені прийоми гри.                                                       

9.   Не перебігати поле під час ігор і тренувань.

ПОЛЕ ДЛЯ ГРИ
1.     Поверхня поля.
 Поле для гри повинно бути повністю природним або, якщо дозволяє регламент змагань, покриття поля повинно бути повністю штучним, за винятком випадків, коли регламент змагань дозволяє застосувати інтегроване поєднання штучних та природних матеріалів (гібридна система). Штучне покриття повинно бути зеленого кольору. Якщо штучне покриття використовується в матчах змагань між збірними командами національних футбольних асоціацій-членів ФІФА або в матчах міжнародних клубних змагань, то таке покриття повинно відповідати вимогам  Програми якості ФІФА для футбольних газонів або Стандарту проведення міжнародних матчів, за виключенням випадків, коли IFAB надає особливий дозвіл.
2.     Розмітка поля.
 Поле для гри повинно мати форму прямокутника та розмічатися безперервними лініями, що повинні бути безпечними.  Дві довгі лінії, що обмежують поле, називаються боковими лініями. Дві коротші лінії називаються лініями воріт. Поле для гри розділяється на дві половини за допомогою середньої лінії, яка з'єднує середні точки двох бокових ліній. Посередині середньої лінії розташована центральна позначка. Навколо неї проводиться коло радіусом 9,15 м . Ширина всіх ліній має бути однаковою, не більше 12 см. Лінії воріт мають бути такої ж ширини, як стійки та поперечина воріт. Гравець, який робить ногою заборонені розмітки на полі для гри, повинен бути попереджений за неспортивну поведінку. Якщо арбітр помітить, що це відбувається під час матчу, гравець попереджається, коли м’яч вийде з гри.
3.     Розміри.
 Бокові лінії повинні бути довшими за лінії воріт. Довжина (бокової): мінімум 90 м., максимум 120 м. Довжина (лінії воріт): мінімум 45 м., максимум 90 м. Розміри для міжнародних матчів, довжина (бокової): мінімум 100 м, максимум 110 м.  Довжина (лінії воріт): мінімум 64 м, максимум 75 м. Регламенти змагань можуть визначати довжину лінії воріт та бокової лінії в межах зазначених вище розмірів. Враховуючи те, що лінії є частиною площі, яку вони обмежують, вимірювання відстаней здійснюється від їхнього зовнішнього краю. 
4.     Ворота.
 Ворота повинні розташовуватись посередині кожної лінії воріт. Ворота складаються з двох вертикальних стійок, розташованих на однаковій відстані від кутових флагштоків та з’єднаних угорі горизонтальною поперечиною. Стійки та поперечина повинні бути виготовлені з затвердженого матеріалу. Вони повинні мати геометричну форму квадрату, прямокутника, круга або еліпса, вони також повинні бути безпечними для гравців. Відстань між внутрішніми сторонами стійок дорівнює 7,32 м, а нижній край поперечини знаходиться на відстані 2,44 м  від поверхні поля.  Стійки та поперечина мають бути білого кольору та однакової ширини та товщини, що не повинні перевищувати 12 см. Якщо поперечину було зміщено або зламано, арбітр зупиняє гру, доки поперечина не буде відремонтована або встановлена на своє місце. Гра поновлюється «спірним м’ячем». Якщо поперечину неможливо відремонтувати, арбітр припиняє матч. Поперечину не можна замінити мотузкою або будь-яким гнучким або небезпечним матеріалом. Сітки можуть бути прив'язані до воріт.

МЯЧ
1.     Якість та дані ( параметри).
 Всі м’ячі повинні: • бути сферичної форми • виготовлені з придатного матеріалу • мати довжину кола (окружність) між 70 см та 68 см • мати вагу між 450 г, та 410 г, перед початком матчу • мати тиск у межах 0,6 – 1,1 атмосфери (600 – 1,100 г/см2) на рівні моря (8,5 фунта/кв дюйм – 15,6 фунта/кв дюйм).
В матчах офіційних змагань, організованих під егідою ФІФА, конфедерацій або національних футбольних асоціацій, на м’ячах не дозволяється розміщення жодної комерційної реклами, за винятком логотипу/емблеми змагання, організатора змагання та торгової марки авторизованого виробника. В регламенті змагання можуть бути зазначені обмеження розмірів та кількості таких маркувань.

2.     Заміна непридатного м'яча.
Якщо м’яч став непридатним: • слід зупинити гру та  поновити гру «спірним м'ячем» у тому місці, де було зафіксовано непридатність попереднього м'яча. Якщо м'яч став непридатним при виконанні початкового удару, удару від воріт, кутового удару, штрафного/вільного удару, 11-метрового удару або вкидання м'яча з-за бокової лінії, удар/вкидання м'яча з-за бокової лінії слід повторити. Якщо м'яч став непридатним при виконанні 11-метрового удару або серії ударів з 11-метрової позначки в той момент, коли він зрушився з місця та перш ніж його торкнеться гравець або він потрапить у поперечину або стійку воріт, то 11-метровий удар слід повторити. Не дозволяється міняти м'яч під час матчу без дозволу арбітра.  Додаткові м’ячі , що відповідають вимогам, можуть бути розміщені навколо поля для гри, їх використання контролює арбітр.

ГРАВЦІ

1.     Кількість гравців.
 У матчі беруть участь дві команди, у кожній з яких не більше одинадцяти гравців. Один з гравців повинен бути воротарем. Гру не дозволяється розпочинати або продовжувати, якщо в одній з команд виявиться менше семи гравців.

2.     Кількість замін.
 Офіційні змагання, кількість замін, до максимум п'яти, яку можна використовувати в будь якому матчі офіційних змагань будуть визначати ФІФА. В регламенті змагань повинно бути зазначено наступне: • кількість запасних, яка може бути заявлена, від трьох до, максимум, дванадцяти. • чи може бути використана одна додаткова заміна в тому випадку, якщо матч перейшов до фази додаткового часу (незважаючи на те, чи вичерпала вже, чи ні , команда кількість дозволених замін). В матчах національних збірних «A» можуть бути заявлені максимум дванадцять запасних гравців, з яких для проведення самих замін можна використати максимум шість. В усіх інших матчах дозволяється проводити більшу кількість замін, якщо: • команди досягли домовленості про максимальну кількість арбітр був поінформований про це до початку матчу.
3.     Процедура заміни.
Прізвища запасних гравців мають бути надані арбітру перед початком матчу. Будь-який запасний гравець, не заявлений до цього часу, не має права брати участь у матчі. Для заміни гравця запасним гравцем, повинні бути виконані такі умови: • арбітр має бути поінформований про намір проведення заміни • гравець, якого замінюють отримує дозвіл арбітра залишити поле для гри, за виключенням випадків, коли він вже знаходився за його межами. Повноваження арбітра поширюються на замінених та запасних гравців незалежно від того, чи беруть вони участь у грі, чи ні.
4.     Зміна воротаря.
 Будь-який з гравців на полі може помінятися місцями з воротарем, якщо: арбітр був заздалегідь поінформований про таку зміну, зміна відбувається під час зупинки гри.
5. Зайві особи на полі для гри.
 Тренер та інші представники команд, внесені до рапорту (за винятком гравців або запасних гравців), вважаються офіційними представниками команди. Будь-яка особа, не внесена до рапорту арбітра в якості гравця, запасного гравця або офіційного представника команди, вважається сторонньою особою. Якщо офіційний представник команди, запасний гравець, замінений або вилучений з поля гравець, або стороння особа виходить на поле, арбітр повинен:  • зупинити гру тільки, якщо ця особа втручається в гру • домогтися, щоб ця особа залишила поле, коли гра буде зупинена • вжити відповідні дисциплінарні заходи.
6. Зарахування голу за присутності зайвої особи на полі для гри.
 Взяття воріт за присутності зайвої особи на полі для гри,  якщо після забитого голу, перед поновленням гри арбітр розуміє, що на полі для гри була присутня зайва особа на момент взяття воріт:  арбітр повинен не зараховувати гол, якщо зайва особа була:  гравцем, запасним, заміненим, вилученим гравцем або офіційним представником команди, яка забила гол, гра поновлюється  штрафним ударом з місця, в якому була зайва особа.
7. Капітан команди .

У капітана команди немає особливого статусу або привілеїв, але є певна ступінь відповідальності за поведінку команди.

АРБІТР
1 . Повноваження арбітра.
 Кожний матч контролюється арбітром, який має виняткові повноваження щодо забезпечення дотримання Правил гри в матчі.
2 . Рішення арбітра.
 Арбітр повинен приймати рішення в силу своїх можливостей відповідно до Правил гри та «духу гри» на підставі власної думки, маючи право діяти на власний розсуд в межах Правил Гри.
3.     Права та обов'язки Арбітр:
 • забезпечує дотримання Правил Гри • контролює матч у взаємодії з іншими офіційними особами матчу • здійснює хронометраж, робить нотатки щодо подій матчу та надає рапорт у відповідні організації, включаючи інформацію про дисциплінарні санкції та будь-які інші інциденти, що відбулися до, під час або після матчу • контролює та/або подає сигнали про поновлення гри
4.     Екіпіровка арбітра Обов'язкові предмети екіпіровки (обладнання) арбітра:
 • Свисток (свистки) • Годинник (-и) • Червоні та жовті картки • Блокнот (або інший засіб для ведення нотаток стосовно матчу)
5.     Асистенти арбітра Вони вказують, коли:
 • м’яч повністю залишає межі поля та яка команда отримує право виконати кутовий удар, удар від воріт або вкидання м'яча • гравець у положенні «поза грою» може бути покараний • потрібно провести заміну • при виконанні 11-метрових ударів воротар рухається передчасно з лінії воріт до виконання удару по м'ячу та якщо м'яч перетинає лінію воріт. Асистент арбітра також контролює процедуру заміни. Асистент арбітра може вийти на поле, щоб допомогти контролювати відстань 9,15 м.


ТРИВАЛІСТЬ МАТЧУ
1.     Частини гри.
 Матч триває два однакових тайми по 45 хвилин кожний, хоча таку тривалість можна скоротити тільки за згодою між арбітром та двома командами до початку матчу і відповідно до регламенту змагання.
2.     Перерва між таймами.
 Гравці мають право на перерву між таймами, тривалість якої не перевищує 15 хвилин; дозволено здійснювати короткотривалі зупинки гри (тривалість яких не повинна перевищувати однієї хвилини) для вживання води у перерві між таймами додаткового часу. В регламенті змагань має бути передбачена тривалість перерви між таймами, яка може бути змінена тільки за згодою арбітра.
3.     Компенсація втраченого часу.
 В кожному таймі арбітр компенсує час, втрачений з наступних причин: Заміна • визначення ступеня травм та/або евакуація травмованих гравців • затягування часу гри • винесення дисциплінарних покарань • зупинки медичного характеру, передбачені регламентом змагань, наприклад, зупинки для вживання води (тривалість яких не повинна перевищувати однієї хвилини) та зупинки для охолодження (від дев'яноста секунд до трьох хвилин) • затримки, пов'язані із перевірками або переглядами ВАА • будь-яка інша причина, в тому числі будь-яка важлива затримка із поновленням гри (наприклад, святкування голу).

ПОЧАТКОВИЙ УДАР
1.     Початковий удар.
 Процедура • підкидається монета і команда, яка виграє жереб, обирає або які ворота вона атакує під час першого тайму, або право здійснити початковий удар • в залежності від зазначеного вище вибору, їхні суперники або виконують початковий удар, або вирішують які ворота вони будуть атакувати в першому таймі • команда, яка обирає які ворота вона буде атакувати у першому таймі, виконує початковий удар на початку другого тайму • у другому таймі команди міняються воротами та атакують ворота суперника • після зарахування голу, команда, яка пропустила м'яч, виконує початковий удар.
2. Перед виконанням кожного початкового удару: • всі гравці, за виключенням гравця, який виконує початковий удар, повинні розташовуватись на власних половинах поля • гравці команди, що не виконує початковий удар, повинні розташуватися на відстані, щонайменше 9,15 м  від м'яча, доки він не ввійде у гру • м’яч має лежати нерухомо на центральній позначці • арбітр подає сигнал • м'яч ввійшов у гру, коли, після удару ногою, він явно рухається.

МЯЧ У ГРІ ТА НЕ У ГРІ

1.     Вихід м'яча з гри.
 Вважається, що м’яч вийшов з гри, якщо: • повністю перетнув лінію воріт або бокову лінію по землі або в повітрі • арбітр зупинив гру • він торкнувся офіційної особи матчу, залишився на полі для гри і: • команда розпочинає перспективну атаку або • м'яч безпосередньо потрапляє у ворота або • володіння м'ячем переходить до іншої команди. В усіх цих випадках, гра поновлюється спірним м'ячем.
2. М’яч у грі Вважається, що м'яч весь час знаходиться у грі, коли він торкається офіційної особи матчу та коли він відскакує від стійки воріт, поперечини або кутового флагштоку та залишається на полі для гри.

ВИЗНАЧЕННЯ РЕЗУЛЬТАТУ МАТЧУ

1.     Зарахування голу.
 Гол зараховується, коли м'яч повністю перетинає лінію воріт між стійками та поперечиною, за умови, що команда, яка забиває м'яч, не скоїла порушення. Якщо воротар кидає м'яча і він безпосередньо потрапляє у ворота суперника, призначається удар від воріт. Якщо арбітр подає сигнал про взяття воріт, перш ніж м'яч повністю перетнув лінію воріт, гра поновлюється спірним м'ячем.
2.     Команда-переможець.
 Команда, яка забила більшу кількість м’ячів, вважається переможцем. Якщо обидві команди не забили жодного м’яча або забили однакову кількість м’ячів, матч слід вважати таким, що завершився внічию. Коли за регламентом змагання потрібно визначити переможця після матчу, що завершується внічию, або двох матчів вдома і на виїзді, для визначення команди-переможця можуть бути передбачені тільки такі процедури: • правило забитих м'ячів на виїзді • два рівних за часом тайми додаткового часу, тривалість кожного з яких не перевищує 15 хвилин • серія 11-метрових ударів. Дозволяється поєднання зазначених вище процедур.  Серія 11-метрових ударів виконується після завершення матчу і, якщо інше не передбачено, застосовуються відповідні Правила гри.

ПОЗА ГРОЮ
1.     Положення "поза грою".
 Перебування в положенні «поза грою» не вважається порушенням. Гравець перебуває в положенні «поза грою», якщо: • будь-яка частина його голови, тіла або ступні перебуває на половині поля суперника (за винятком середньої лінії) та • будь-яка частина його голови, тіла або ступні перебуває ближче до лінії воріт суперника, ніж м'яч та передостанній гравець команди суперника, руки всіх гравців, в тому числі воротарів, до уваги не беруться.
2.     Гравець не перебуває в положенні «поза грою», якщо знаходиться на одному рівні з передостаннім гравцем команди суперника.
3 . Немає порушення
Порушення немає під час перебування «поза грою», якщо гравець отримує м’яч безпосередньо в результаті: • удару від воріт • вкидання м'яча • кутового удару.

ФОЛИ І НЕНАЛЕЖНА ПОВЕДІНКА

Штрафний та вільний удари, а також 11-метрові удари можуть бути призначені тільки у випадку скоєння порушення, коли м'яч перебуває у грі.
1.     Штрафний удар.
 Штрафний удар призначається за будь-які з наступних порушень скоєних проти суперника, як вважає арбітр, через недбалість, нерозважливість або із застосуванням надмірної сили: • напади • стрибки • удари або спроби вдарити ногою • поштовхи • удари або спроби вдарити (у тому числі удар головою) • боротьба ногою за м'яч або єдиноборства • підніжки або спроби зробити підніжку.
 Порушення, що містить контакт, карається штрафним або 11-метровим ударом.
Недбалість – гравець діє або веде боротьбу необачно (необережно), поводить себе неуважно та необдумано. Дисциплінарні санкції не застосовуються.
Нерозважливість – гравець діє без огляду на безпеку або наслідками для суперника, повинен бути попередженим • Застосування надмірної сили – гравець перевищує необхідне застосування сили та/або піддає (здоров'я) суперника небезпеці, повинен бути вилученим з поля.
Штрафний удар призначається, якщо гравець скоює будь-яке з наступних порушень: • скоює порушення у вигляді гри рукою (за винятком воротаря в межах власної штрафної площі) • затримує суперника • перешкоджання супернику за допомогою контакту • кусає або плює у будь-кого • кидає предмет у м'яч, суперника або офіційну особу матчу, або контактує із м'ячем предметом, що тримається у руці.
2.     Вільний удар.
 Вільний удар призначається, якщо гравець: • грає небезпечно • перешкоджає діям суперника без будь-якого контакту • демонструє незгоду, використовуючи образливі, зневажливі або непристойні слова та/або рухи, або інші образливі висловлювання • створює перешкоди воротарю, який намагається звільнитися від м'яча руками, або завдає удару або намагається завдати удар ногою по м’ячу, коли воротар вводить його у гру • скоює будь-яке інше порушення, не зазначене у Правилах, за яке арбітр зупиняє гру, щоб попередити гравця або вилучити його з поля.
Небезпечна гра.
Небезпечною грою вважаються будь-які дії, за яких, в момент спроби зіграти у мяч, вони (дії) загрожують травмою будь-кому (включаючи самого гравця) та перешкоджають супернику, який перебуває поблизу, зіграти в м'яч через страх отримання травми.
3.     Дисциплінарні заходи.
 Арбітр має право вживати дисциплінарні заходи з моменту виходу на поле для гри для інспектування до початку матчу та до виходу з поля після його завершення (включаючи серію 11-метрових ударів). Якщо, до виходу на поле для гри до початку матчу, гравець або офіційний представник команди скоїв порушення, що карається вилученням з поля, арбітр має право заборонити такому гравцю або офіційному представнику команди приймати участь у грі ; арбітр повинен вказати у рапорті про будь-яку іншу неналежну поведінку.
Порушення, що заслуговують попередження.
 Гравець отримує попередження за: • затримку поновлення гри • прояв незгоди у вигляді слів або дій • вихід, повернення на поле або навмисний вихід з поля без дозволу арбітра • недотримання необхідної відстані при поновленні гри кутовим ударом, штрафним/вільним ударом або вкиданням м'яча з-за бокової лінії • систематичне порушення Правил гри (без певної кількості або різновиду «систематичного» здійснення порушень) • неспортивну поведінку • вхід до Площі Перегляду для Арбітра (ППА) • неодноразове використання жесту "перегляд" (екрану ТВ).
 Запасний або замінений гравець отримує попередження за: • затримку поновлення гри • прояв незгоди у вигляді слів або дій • вихід, повернення на поле без дозволу арбітра • неспортивну поведінку • вхід до Площі Перегляду для Арбітра (ППА) • неодноразове використання жесту "перегляд" (екрану ТВ).
Попередження за неспортивну поведінку.
 Існують різні обставини за яких гравець повинен отримати попередження за неспортивну поведінку, включаючи наступні, якщо гравець: • намагається ввести в оману арбітра, наприклад, імітуючи отримання травми або роблячи вигляд, що стосовно нього було порушення правил (симуляція) • міняється місцями з воротарем під час гри або без дозволу арбітра  • скоює порушення у нерозважливій манері, що карається штрафним ударом • грає рукою в м’яч, щоб здійснити втручання або зірвати перспективну атаку • скоює ігрове порушення (фол) і цим втручається або зриває перспективну атаку • зриває для суперника очевидну можливість забити м’яч шляхом порушення • грає рукою у спробі забити м’яч (незалежно від того, чи була спроба успішною чи ні) або безуспішна спроба захистити ворота • робить на полі для гри заборонені розмітки • грає м’ячем, залишаючи поле після отримання дозволу арбітра залишити поле • діє в манері, що демонструє неповагу до гри • в усній формі відволікає суперника під час гри або її поновлення.
Серйозні ігрові порушення.
 Боротьба ногою за м'яч або єдиноборство, небезпечні для (здоров'я) суперника, або застосування надмірної сили або жорсткості повинні вважатись серйозним ігровим порушенням. Будь-який гравець, який в боротьбі за м’яч стрибає на суперника спереду, збоку або ззаду, застосовуючи одну або дві ноги, застосовуючи надмірну силу, або створюючи небезпеку для (здоров’я) суперника, винен у серйозному ігровому порушенні.

ШТРАФНІ ТА ВІЛЬНІ УДАРИ

1.     Типи штрафних/вільних ударів.
 Штрафний або вільний удар призначається на користь команди суперника гравця, запасного, заміненого або вилученого гравця , або офіційного представника команди, який скоїв порушення.
М’яч потрапляє у ворота • якщо після штрафного удару м’яч потрапив безпосередньо у ворота команди суперника, гол зараховується • якщо після вільного удару м’яч потрапив безпосередньо у ворота команди суперника, арбітр призначає удар від воріт • якщо після штрафного або вільного удару м’яч потрапив безпосередньо у ворота команди, що вик онувала удар, арбітр призначає кутовий удар.
2.     Процедура.
Всі штрафні та вільні удари виконуються з того місця, де відбулося порушення.
М'яч:
 • повинен лежати нерухомо і гравець, який виконує удар, не має права вдруге торкатися м’яча, доки це не зробить інший гравець • перебуває у грі, коли після удару ногою він явно рухається.
 Доки м’яч не буде у грі, всі гравці команди суперника повинні перебувати:
 • на відстані, щонайменше 9,15 м від м’яча, якщо тільки вони не перебувають на лінії воріт між стійками власних воріт • за межами штрафної площі при виконанні штрафних/вільних ударів зі штрафної площі команди суперника.
 У випадках, коли три або більше гравців команди, що захищається, утворюють “стінку”, гравці команди, що атакує, повинні залишатись на відстані щонайменш 1 м від такої “стінки”, доки м'яч не буде у грі.   Штрафний/вільний удар можна виконувати так, щоб м’яч був піднятий у повітря однією або обома ногами одночасно. Застосування оманливих рухів під час виконання штрафного/ вільного удару з метою ввести в оману суперника дозволяється як частина футболу. Якщо гравець, який виконує штрафний/вільний удар у правильний спосіб, навмисно влучив м'ячем у суперника, щоб знову зіграти м'ячем, але це не було скоєно у недбалій або нерозважливій манері або із застосуванням надмірної сили, арбітр продовжує гру.

ОДИНАДЦЯТИМЕТРОВИЙ УДАР

11-метровий удар призначається за порушення, що карається штрафним ударом, і яке було скоєне гравцем у власній штрафній площі або за межами поля в результаті ігрових дій.
1.     Процедура.
  М’яч повинен лежати нерухомо на 11-метровій позначці, а стійки воріт, поперечина та сітка воріт не повинні рухатись. Воротар, який захищає ворота, повинен залишатися на лінії воріт, обличчям до гравця, який виконує удар, між стійками воріт, не торкаючись до стійок воріт, поперечини або сітки воріт, доки не буде виконаний удар по м’ячу. Гравці, але не той, який виконує удар, та воротар, повинні розташуватися: • на відстані щонайменше 9,15 м 11-метрової позначки • за 11-метровою позначкою • в межах поля для гри • за межами штрафної площі.
   Після того, як гравці розташуються відповідно до цього правила, арбітр подає сигнал на виконання 11-метрового удару. Гравець, який виконує 11-метровий удар, повинен спрямувати м’яч вперед; дозволяється виконувати удар п’яткою за умови, що м’яч рухатиметься вперед.
   В момент удару по м'ячу, щонайменш частина однієї ступні воротаря, який захищає ворота, повинна торкатись, або розташовуватись на одній лінії із лінією воріт.
  М’яч увійшов у гру, коли, після удару ногою, він явно рухається. Гравець, який виконує 11-метровий удар, не повинен вдруге торкатися до м’яча, перш ніж це зробить інший гравець. 11-метровий удар вважається завершеним, коли м'яч зупиняється, виходить з гри або арбітр зупиняє гру через будь-яке порушення. Наприкінці кожного тайму основного часу або додаткового часу матчу дозволяється додавати час для виконання та завершення 11-метрового удару. У випадках, коли дозволяється застосування доданого часу, 11- метровий удар вважається завершеним, коли м'яч зупинив свій рух, вийшов з гри, в нього зіграв інший гравець (включаючи гравця, який виконував удар) або будь-хто окрім воротаря команди, яка захищається, або арбітр зупинив гру за порушення, що було скоєно гравцем, який виконував удар, або його командою. Якщо гравець команди, яка захищається, (включаючи воротаря) скоює порушення, а 11-метровий удар був нерезультативним/м’яч було відбито, то 11-метровий удар повторюється.

ВКИДАННЯ

Вкидання м'яча з-за бокової лінії виконується суперниками гравця, який останнім доторкнувся до м'яча, що повністю перетнув бокову лінію по землі або в повітрі.
 Якщо м’яч потрапляє у ворота безпосередньо після вкидання з-за бокової лінії, гол не зараховується: • якщо м'яч потрапляє у ворота команди суперника – призначається удар від воріт • якщо м’яч потрапляє у ворота команди гравця, який виконував вкидання м'яча із-за бокової лінії – призначається кутовий удар.
1.     Процедура.
 На момент звільнення від м'яча, гравець, який виконує вкидання, повинен: • перебувати у стоячому положенні обличчям до поля для гри • розташувати ступні обох ніг так, щоб хоча б частина кожної з них перебувала на боковій лінії або за межами поля • вкидати м'яч обома руками з замахом із-за голови на тому місці, де м'яч залишив поле.
  Всі суперники повинні перебувати на відстані щонайменше 2 м від місця на боковій ліній, у якому має виконуватись вкидання.
 М’яч у грі, щойно опиниться в межах поля. Якщо м'яч торкнеться землі, перш ніж опиниться в межах поля, вкидання виконується вдруге тією ж командою з того ж місця. Якщо вкидання виконується неправильно, то його повторно виконує команда суперника.
  Якщо гравець, який правильно виконує вкидання, навмисно влучив м'ячем у суперника, щоб знову зіграти м'ячем, але це не було скоєно у недбалій або нерозважливій манері або із застосуванням надмірної сили, арбітр продовжує гру.
  Гравець, який виконує вкидання м’яча, не повинен знову торкатися його, доки це не зробить інший гравець.

УДАР ВІД ВОРІТ

Удар від воріт призначається, коли м’яч повністю перетнув лінію воріт по землі або у повітрі, після того як останнім до нього доторкнувся гравець команди, що атакувала, і при цьому взяття воріт не відбулось.
Гол може бути забитий безпосередньо після удару від воріт, але тільки у ворота команди суперника; якщо м'яч проходить безпосередньо у ворота команди гравця, який виконував удар від воріт, призначається кутовий удар на користь команди суперник.
1.     Процедура:
• М'яч повинен лежати нерухомо і удар від воріт виконується з будь-якої точки в площі воріт гравцем команди, яка захищається • М'яч увійшов у гру, коли, після удару ногою, він явно рухається. • Гравці команди суперника повинні перебувати за межами штрафної площі, доки м'яч не увійшов у гру.

КУТОВИЙ УДАР
  Кутовий удар призначається у тому випадку, коли м’яч повністю перетнув лінію воріт по землі або у повітрі, після того як останнім до нього доторкнувся гравець команди, що захищається, і при цьому взяття воріт не відбулось.
  М’яч може бути забитий безпосередньо з кутового удару, але тільки у ворота команди суперника; якщо м'яч потрапляє безпосередньо у ворота команди гравця, який виконує кутовий удар, призначається кутовий удар на користь команди суперника.
1.     Процедура :
• М'яч повинен бути розташований у кутовій площі, найближчій до місця, де м'яч пройшов над лінією воріт • М'яч повинен лежати нерухомо і удар ногою виконує гравець команди, що атакує • М'яч у грі, коли, після удару ногою, він явно рухається; при цьому не є обов’язковим, щоб він залишив кутову площу • Забороняється пересувати кутовий флагшток • Гравці команди суперника повинні перебувати на відстані, щонайменше, 9,15 м  від кутової площі, доки м'яч не у грі.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.