9 клас, дистанційне навчання з 05 по 07 травняя.

 Урок № 13 (06.05.21) модуль "легка атлетика" 

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯ СТРИБКА В ДОВЖИНУ З РОЗБІГУ


Стрибок у довжину з розбігу також є складною вправою з точки зору техніки її виконання. Основна складність вправи полягає в тому, що вон
а складається з декількох неповторюваних етапів. Щоб добитися максимального результату, атлету необхідно виконувати всі етапи з максимальною потужністю.
В усіх видах стрибків прийнято виділяти чотири етапи — розбіг, відштовхування, політ, а також приземлення. Зауважимо, що під час польоту можуть використовуватися три способи стрибка: з зігнутими ногами, прогнувшись і «ножиці». Відзначимо кілька факторів, які важливі для отримання максимального результату:
  • намагайтеся під час розбігу набрати максимальну швидкість і зберегти її в момент відштовхування;
  • при відштовхуванні атлет повинен мати здатність змінювати горизонтальний рух тіла на необхідний кут, але при цьому зберігаючи швидкість вильоту;
  • продовжувати відповідний вибраний спосіб руху під час польоту і приготувати себе до приземлення;
  • перед контактом з землею необхідно винести стопи максимально вперед і високо, намагаючись запобігти падіння.
Найчастіше для розбігу чоловіки використовують дистанцію метрів на 50, а жінки — від 35 до 40. Це дозволяє набирати перед відштовхуванням швидкість в 99 відсотків від максимальної. Однак дистанція для розбігу є індивідуальним параметром, і кожен спортсмен повинен підібрати її під себе.
Сьогодні професійні стрибуни використовують один з трьох способів зміни динаміки швидкості бігу:
1.     Поступове нарощування швидкості з початку розбігу і різке її збільшення перед поштовхом.
2.     Інтенсивне збільшення швидкості в середині дистанції розбігу, яка змінюється так званим «вільним бігом» перед відштовхуванням.
3.     Швидкий старт із збереженням набраної швидкості в середині дистанції розбігу і різке нарощування швидкості перед відштовхуванням. Найбільшою популярністю користується третій метод, так як дозволяє набрати максимальну швидкість.
Під час польоту перед атлетом стоїть завдання зберегти рівновагу, а також створити оптимальне  початкове положення перед приземленням. Не зважаючи на уявну простоту, фаза польоту на практиці є досить складною і багато в чому впливає на кінцевий результат усієї вправи.
Існує три способи виконання стрибка в довжину з розбігу, але деякі спортсмени поєднують деякі  елементи «ножиць» і «прогнувшись». Слід зауважити, що дуже часто це приносить відмінні результати. Нагадую, що не можна приземлятися на прямі ноги, щоб не отримати травму колінних суглобів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.