9 клас модуль "ВОЛЕЙБОЛ" частина 2.

Подача - це дія введення м’яча в гру правим гравцем задньої лінії, який знаходиться в зоні подачі. Перша подача в першій партії, як і у вирішальній партії (5-ій), виконується командою, яка вибрала право на подачу згідно жеребкування. У інших партіях першою подає команда, яка не подавала першою в попередній партії. Гравці повинні дотримуватись черговості подач, як записано в картці розташування. Після першої подачі в партії, подаючий гравець визначається таким чином: коли команда, яка подавала, виграє розігрування, гравець (або його/її заміна), який подавав до цього, подає знову; коли команда, яка приймала, виграє розігрування, вона отримує право подавати і робить перехід для виконання подачі. Гравець, який переходить з правої позиції передньої лінії на праву позицію задньої лінії, буде подавати. Перший суддя дозволяє подачу після перевірки того, що обидві команди готові до гри і гравець, що подає володіє м’ячем. Удар по м’ячу повинен бути завданий однією кистю або будьякою частиною руки після того, як він буде підкинутий або випущений з руки (рук). Дозволяється підкинути або випустити м’яч тільки один раз. Постукування м’ячем або перекидання його в руках дозволяється. В момент удару по м’ячу при подачі або стрибка для подачі в стрибку, гравець, що подає не повинен торкатися майданчика (включаючи лицеву лінію), або підлоги за межами зони подачі. Після удару він/вона може наступити або приземлитися за межами зони подачі, або на майданчик. Гравець, що подає, повинен здійснити удар по м’ячу протягом 8 секунд після свистка першого судді на подачу. Подача, здійснена до свистка судді, не зараховується і повторюється.

Нижня пряма подача

Для початківців, особливо для учнів, основний спосіб подачі - нижня пряма подача. Подача призначена для введення м'яча в гру, для зриву атаки суперника і для виграшу очка.
Техніка виконання нижній прямої подачі





-Стоячи обличчям до сітки, одна нога попереду (для правшів - ліва і навпаки), інша ззаду зігнуті в колінних суглобах, тулуб нахилений вперед;
- М'яч на долоні лівої зігнутої руки на рівні пояса або трохи нижче.
- Праву руку відвести для замаху назад;
- Удар по м'ячу напруженої долонею (полукулаком, кулаком) випрямленою руки на рівні пояса.
Помилки:
- Ноги не зігнуті в колінних суглобах;
- Тулуб не нахилений вперед;
- Подброс м'яча вище рівня голови;
- Подброс м'яча близько до тулуба;
- Удар по м'ячу вище пояса і не напруженою кистю.

Нижня пряма подача відео -  https://www.youtube.com/watch?v=ROmmexFehDQ



Нижня бокова подача в звичайному варіанті

Техніка виконання нижньої подачі
Техніка виконанняТипові помилки
1Удар по м'ячу наносять нижче вісі плечового суглоба, стоячи боком до сіткиМ'яч підкидають у бік, далеко вперед або назад за голову
2Замах здійснюють у напрямку вниз-назад до площини нахилу до опори під кутом 45°. Праве плече при цьому відводять назад і опускаютьРуку відводять назад за спину. Праве плече піднято догори
3Удар здійснюють маховим рухом правої руки ззаду-вправо-вперед і виводять під м'яч таким чином, щоб місце удару розміщувалось приблизно на рівні поясуНеточний удар по м'ячу. Кисть ударної руки розслаблена. Удар по м'ячу здійснюють пальцями або зап'ястям
4Після удару здійснюють супроводжуючий рух, витягуючи руку у напрямку подачі і фіксуючи її у такому положенніПісля удару немає супроводжуючого руху витягнутої руки у напрямку подачі


Верхня пряма подача

У верхній прямий подачі вдало поєднуються сила і точність, тобто волейболіст може послати м'яч у визначену зону і достатньо точно.

Техніка виконання: гравець стоїть обличчям до сітки. Ноги злегка зігнуті, ліва нога (різнойменні з вдаряє рукою) виставлена ​​вперед. М'яч утримується лівою рукою, права піднята вгору для удару. М'яч підкидається вгору і трохи вперед. У момент підкидання м'яча вгору тяжкість тіла переноситься на праву ногу, яка злегка згинається в колінному суглобі, тулуб нахиляється назад і злегка повертається в бік вдаряє руки. Слідом за рухом тулуба, права рука, зігнута в ліктьовому суглобі, відводиться за голову. При ударі по м'ячу ззаду стоїть нога випрямляється, вага тіла переноситься на попереду стоїть ногу. Що ударяє рука спочатку переміщується ліктем вперед, потім швидкість переміщення передпліччя наростає, і рука повністю випрямляється.


Помилки:
- Подброс м'яча не оптимальний по висоті і не в сагітальній площині;
- Удар по м'ячу не точний (зверху, збоку);
- Швидкість б'є руки незначна;
- Зустріч б'є руки з м'ячем не на оптимальній висоті.


Верхня пряма подача відео - https://www.youtube.com/watch?v=bcyf4Pnp73k

Гравці команди, що подає, не повинні заважати своїм суперникам, застосовуючи індивідуальний або груповий заслон, бачити гравця, що подає, і траєкторію польоту м’яча.                                                                                                                            Помилки при подачі. Наступні помилки призводять до переходу подачі, навіть якщо суперник знаходиться в неправильному розташуванні. Гравець, що подає: порушує черговість подачі; не виконує подачу правильно.
Помилки здійснені після виконання подачі. Після правильного удару по м'ячу на подачі вона стає помилковою якщо м’яч: торкається гравця команди, яка подає або не пересікає вертикальну площину сітки повністю через площину переходу; виходить “за”; проходить над заслоном.
ПРИЙОМ М'ЯЧА
Передача м'яча зверху двома руками. Передача м'яча зверху двома руками становить основу гри. При взаємодії нападників для прискорення атаки і дезорганізації блоку. Вона дає можливість виконувати різні вправи з техніки, а також грати через сітку. Техніка виконання передачі м'яча зверху двома руками При виконанні передачі потрібно встигнути зайняти стійке вихідне положення, потім, розгинаючи ноги і руки, уривчастими дотиком кінчиків пальців рук м'ячу надається потрібний напрямок. Зустріч рук з м'ячем відбувається над особою трохи попереду, не можна м'яч відбивати долонями, це порушення правил гри.

Прийом м'яча знизу двома руками, застосовується для прийому подач, передач, для нападаючих ударів і перебивання м'яча через сітку.

Техніка виконання: переміщення до місця зустрічі з м'ячем кроком, стрибком або бігом у вихідне положення.


- У вихідному положенні ноги зігнуті в колінних суглобах, тулуб незначно нахилений вперед, руки в ліктьових і променезап'ясткових суглобах випрямлені, кисті з'єднані в «замок» і розташовуються перпендикулярно траєкторії польоту м'яча.

Помилки:
- В момент прийому руки в ліктьових суглобах зігнуті;
- Руки майже паралельні підлозі;
- Різке зустрічний рух рук до м'яча;
- При прийомі м'яча збоку площині рук не під кутом до підлоги;
- Прийом м'яча на кулаки (кисті);
- Тулуб нахилений назад.
                                                                                     

На сьогодні все. Дякую за увагу.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.