Модуль "Волейбол" 

Добрий день, любі учні. Сьогодні ми з вами познайомимось з історією волейболу. Будьте уважні - з цієї теми буде тестування.

Волейбол (англ. volleyball від volley — «залп», «удар з льоту», і ball — «м'яч») — вид спорту, командна спортивна гра.

Винахідником волейболу вважають Вільяма Джона Моргана, викладача фізичного виховання коледжу Асоціації молодих християн. 9 лютого 1895 року в спортивному залі він підвісив тенісну сітку на висоті 197 см і його учні, число яких на майданчику не обмежувалося, стали перекидати через неї баскетбольний м'яч. Морган назвав нову гру «мінтонет». Роком пізніше гру демонстрували на конференції коледжів асоціації молодих християн у Спрингфілді і за пропозицією професора Альфреда Т. Гальстеда отримала нову назву — «волейбол». У 1897 році були опубліковані перші правила волейболу. 

Після закінчення Другої світової війни стали розширюватися міжнародні контакти. 18—20 квітня 1947 в Парижі відбувся перший конгрес Міжнародної федерації волейболу (FIVB) за участю представників 14 країн. Першим президентом FIVB був обраний французький архітектор Поль Лібо. Волейбол — олімпійський вид спорту з 1964 року. Волейбол — неконтактний, комбінаційний вид спорту, де кожен гравець має свою спеціалізацію на майданчику. Існують численні варіанти волейболу, що відгалузилися від основного виду, — пляжний волейбол (олімпійський вид з 1996 року).

Волейбол в Україні. Український волейбол зароджувався у м. Харкові у жовтні 1925 р.  Бурхливому розповсюдженню гри сприяли товариські зустрічі українських команд з командами Баку та ін. В 1927 році в Харкові розіграно першість України. У змаганнях взяли участь колективи з 11 міст. Перемогу святкували дніпропетровці. Цей турнір, висловлюючись сучасною термінологією, став доброю перевіркою сил перед стартом Всесоюзної спартакіади, яка відбулася в серпні 1928-го. У фінальному матчі українці з рахунком 2:0 переграли господарів майданчика - москвичів. Таким чином, наші гравці стали першими тріумфаторами у всесоюзних змаганнях.

Дякую за увагу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.