Волейбол. 7 клас

 Добрий день. Сьогодні ми з вами продовжимо вивчати волейбол, на жаль, поки теоретично, але, я сподіваюсь, що коли ми з вами зустрінемось в гімназії, у нас буде більше часу на практичні заняття.

Сьогодні ми з вами ознайомимось з основними технічними прийомами гри як подача та прийом м'яча.

Кожна гра у волейболі починається з подачі – однієї з основних навичок у даному виді спорту. Ефективна подача – велика зброя. Існують декілька основних подач: нижня подача, верхня подача, силова подача та плануюча.

Нижня пряма подача.

Подача знизу є першим типом подачі, що людина вивчає, коли починає грати у волейбол. Виконати таку подачу не складно: у ній не потрібно прикладати багато сили та підкидати високо м’яч, що значно полегшує завдання.

Як виконати нижню пряму подачу? Тренери та вчителі з фізичної культури зазвичай пояснюють виконання даного технічного елемента так – підійдіть до лицьової лінії, правша ставить ліву ногу вперед, права трохи ззаду – м’яч у лівій руці (для шульги навпаки). Потім потрібно підкинути м’яч перед собою, щоб він підлетів вгору приблизно на 20-30 см, а в цей час рука, що б’є (у нашому випадку права) виконує рух вниз назад і зворотним рухом б’єте долонею або кулаком по центру м’яча.

При виконанні нижньої подачі новачкам рекомендується трохи підсісти, щоб не послати м’яч у стелю. Кожному учневі необхідно навчитися розраховувати силу удару, щоб уникнути не перебивання через сітку або напрямок ігрового снаряда далеко за межі поля. Найчастіше, такий вид подачі дозволяє волейболісту-початківцю виконати точну подачу, в те місце, куди цілився. Для влучного пострілу, одразу перед ударом, спрямовуйте носок неробочої ноги на місце наступного адреси м’яча.

Нижню подачу не варто недооцінювати, адже навіть за її допомогою можна забивати голи, спрямовуючи м’яч у зони, не захищені супротивником.

https://www.youtube.com/watch?v=ROmmexFehDQ - навчальне відео.

Верхня пряма подача.

Трохи більше сили та техніки потрібно для здійснення верхньої подачі. Тут описана базова техніка її виконання в короткому вигляді, яку можна використовувати для навчання початківців волейболістів.

Станьте перед лінією обличчям до сітки. Знову ж таки, правша ставить вперед ліву ногу, праву садка. М’яч тримайте у лівій руці прямо перед собою. Наступний крок – підкинути м’яч перед собою приблизно на 1-1,5 метра у висоту, а рукою, що б’є, зробити замах (зігнути в лікті і відвести назад), а потім зворотним рухом вдарити долонею по центру м’яча.

Кидок м’яча, мабуть, найскладніша частина у цьому технічному елементі. Закинувши ігровий снаряд занадто далеко назад, вам доведеться вигнути спину, в результаті чого потенційна сила і точність буде втрачена і м’яч полетить на майданчик суперника слабо, а в гіршому випадку буде посланий або в стелю, або в протилежну стіну (тобто на ігровий майданчик не впаде). Закинувши м’яч далеко вперед, потужність подачі також зменшиться. Вам доведеться тягнутися за м’ячем, можливий навіть заступ за лінію. При такому розкладі подача з великою ймовірністю буде провалена і м’яч не перелетить сітку.

Деякі волейболісти підкидають м’яч однією рукою, але новачкам найкраще це робити двома. У більшості випадків, кидок однією рукою використовують впевнені в собі волейболісти, які контролюють політ м’яча і щоразу підкидають його за одним відточеним сценарієм, виключаючи закидання вперед або назад. Ви можете спробувати робити кидок і однією і двома руками, подивіться як буде виходити краще і виберете собі підходящий варіант.

https://www.youtube.com/watch?v=8A3tQN-2t6k - відео по темі.

Прийом та передача м'яча.

В сучасному волейболі використовуються такі способи прийому м’яча: двома руками знизу, двома руками зверху, однією рукою знизу у падінні. Прийом подачі в сучасному волейболі багато в чому визначає ефективність нападаючих дій команди. Показником якості прийому першого м’яча служить точність першої передачі.

Передачу двома руками знизу найчастіше використовують для приймання силових і планеруючих подач. Вихідне положення — основна або низька стойка. Прямі руки витягують вперед, лікті максимально зближують. Одна рука стиснута в кулак, друга — охоплює його так, щоб його великі пальці були паралельними. Тулуб тримається вертикально, руки працюють лише в плечових суглобах, м'яч приймається на передпліччя.


Для правильного виконання передачі слід своєчасно переміститися якомога ближче до траєкторії польоту м'яча, бажано перпендикулярно до неї. Якщо цього не вдається зробити, в окремих випадках м'яч можна приймати знизу однією рукою.

Передача двома руками з верху.

Руки зігнуті в ліктьових суглобах, кисті перед обличчям, пальці розведені й спрямовані вгору, лікті спрямовані вперед-всторони, ноги зігнуті в колінах і розставлені, одна нога спереду, тулуб трохи нахилений вперед.

У момент передачі м'яча ноги й руки випрямляють, пальцями торкаються м'яча, зм'ягшують поступовий рух, кисті в по­ложенні тильного згинання, вони міцно охоплю­ють м'яч ззаду-знизу, утворюючи своєрідну «воронку» .

Основне навантаження при передачі падає на вказівні й середні пальці, решта пальців виконують допоміжну функцію. Передача виконується за рахунок розгинання ніг, тулуба і рук, при цьому м'ячу надається поступальний рух вгору-вперед. У заключній фазі передачі повністю розгинають ноги, тулуб і руки, а кистями супроводжують м'яч.

https://www.youtube.com/watch?v=nE2oVddxjgI - відео по темі.

Дякую за увагу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.