Добрий день. Сьогодні ми з вами познайомимось з історією футболу. Будьте уважні - з цієї теми буде тестування.

Футбол (від англ. football) — командний вид спорту, в який грають дві команди по одинадцять гравців зі сферичним м'ячем. Близько 250 мільйонів чоловіків і жінок із більш ніж 200 країн грають у футбол, що робить його найпопулярнішим у світі видом спорту. Футбол — олімпійський вид спорту.

Ігри, схожі за основними принципами на сучасний футбол, існували в різних народів з давніх часів. Так, серед претендентів на головний прообраз футболу є стародавні китайці (чжу-чу), давні римляни та греки (гарпастум), середньовічні італійці (кальчо), ацтеки. Проте нинішній футбол є прямим нащадком гри у м'яч в Британії. Перші правила гри, які чітко розрізняли футбол і регбі, були записані 1863 року.

У 1872 році офіційно був встановлений стандартний розмір та вага м'яча. До цього розмір та вага м'яча визначались перед матчевими домовленостями обох команд.

На всесвітньому рівні футболом керує Міжнародною федерацією футболу асоціації (FIFA; фр. Fédération Internationale de Football Association), яка організовує Кубок світу для чоловіків і жінок щочотири роки.

ФІФА було засновано 21 травня 1904 в Парижі, саме цей факт став причиною того, що в загальноприйнятих повній та скороченій формі використовується французька назва. Першим президентом ФІФА був француз Роберт Герен. Перший за ліком чемпіонат світу, відбувся в Уругваї з 13 по 30 липня 1930 року. Уругвай ФІФА обрала у зв'язку зі святкуванням сторіччя незалежності країни, а також через перемоги футбольної збірної країни на двох останніх на той час літніх Олімпійських іграх 1924 та 1928 років. У чемпіонаті брали участь лише тринадцять збірних: сім з Південної Америки, дві з Північної Америки та чотири з Європи. Переможцями чемпіонату стали господарі турніру уругвайці, які обіграли у вирішальній грі збірну Аргентини.

Офіційно першим футбольним матчем в Україні зараз вважається матч у Львові 14 липня 1894 року між командами Львова і КраковаМатч відбувся у Стрийському парку тривав 7 хвилин до першого голу. На 6-тій хвилині переможний гол забив спортсмен Львова Володимир Хомицький — учительської семінарії. 

Футбол прийшов в Україну у 1880-90-их роках через службовців британських підприємств в Одесі, чужинців, що працювали на заводах (Донбас, Київ) та через посередництво гімнастично-спортових товариств. За їх прикладом футбол поширився серед студентства, шкільної молоді, робітництва; у 1900-их роках виникли перші футбольні клуби. 1921 відбулися змагання за першість збірних команд України (переможець — Харків), 1924 Харків здобув першість СРСР.  З 1937 відбувалися змагання за Кубок України. 1961 Київ зломив довголітню гегемонію москви у футболі й кілька разів здобував кубок СРСР, 1975 — Кубок кубків і Суперкубок Європи — найвизначніші трофеї європейського футболу.

Збірна України з футболу дійшла до 1/4 фіналу чемпіонату світу 2006  та чемпіонату Європи 2020, а також була учасником чемпіонату Європи 2016 року. Україна здобула право на проведення разом із Польщею чемпіонату Європи 2012, а також фіналів Ліги чемпіонів (чоловічої та жіночої) в 2018 році.

https://www.youtube.com/watch?v=D48XuHOgxSY -історія виникнення футболу(відео) 

https://www.youtube.com/watch?v=bnXk0n_q_R4 -історія українського футболу(відео).

https://www.youtube.com/watch?v=FK8GXADIdaE - контроль м'яча, тренувальне відео.

Дякую за увагу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.