Добрий день. Сьогодні ми з вами познайомимось із спортивною грою "РЕГБІ-5". Будьте уважні - з цієї теми буде тестування.

РЕГБІ-5 - Різновид безконтактного регбі з використанням додаткового спортивного обладнання – 2-х стрічок на наліпках (тегів). Цей вид регбі найчастіше використовується в якості навчання новачків, а також для популяризації регбі серед дітей і підлітків. Ця гра основана на найпростіших і базових правилах класичного регбі.

1 Екіпірування гравців і спортивне спорядження для гри. Спортивний одяг, що підходить для занять регбі і відповідає погоднім умовам. Пояс що надягається на талію гравця, дві стрічки що кріпляться по боках до поясу за допомогою «наліпки». Пояс потрібно одягати зверху форми, регбійки мають бути заправлені, а стрічки прикріплені так, щоб їх можна було безперешкодно зірвати . Кожну команду можна відрізнити за кольором стрічки на гравцях. 

2 Спортивне обладнання. Для гри потрібен регбійний м'яч . Для розмітки майданчика для гри можна використовувати фішки, або "маркери". Маркери необхідні для розмітки меж спортивного майданчика. Використання різнокольорових маркерів застосовується для швидкої орієнтації і розпізнавання розмітки на ігровому майданчику в ході гри. 

3 Тривалість гри попередньо обговорюється перед початком матчу. Гра ділиться на два тайми. Кожен тайм продовжується не більше 20-ти хвилин з 5-ти хвилинною перервою між ними. На уроці в школі час матчу визначає вчитель. 

4 Команда: В регбі-5 грають команди з рівною кількістю гравців. В ідеалі кількість становить 5 гравців , але ця кількість може змінюватись в залежності від розмірів поля, команди і кількості запасних гравців. Можливі склади гравців регбі-5: - Тільки хлопці - Тільки дівчата - Змішаний склад (в складі команди і хлопці і дівчата).

Заміна: Кожна сторона має домовитись про кількість замін. Заміни можуть здійснюватись в будь який час, коли м'яч поза грою або в перерві. Про кількість замін потрібно повідомити суддю. Можливі зворотні заміни. 

4 Поле і розмітка Для гри в регбі-5 підходять стандартні шкільні поля, які відповідають правилам безпеки для учнів. Ігрове покриття поля має бути безпечним. Ігри можна проводити на траві, штучному газоні, піску, снігові, і в спортивному залі. Для проведення гри зі складом 5 гравців однієї команд проти 5 гравців команди суперника (5х5) рекомендується ігрове поле розміром: 10х30 метрів. 

5 Визначення і терміни: Тег. - Зривання стрічки з поясу суперника . Тільки у гравця що володіє м'ячем можна зривати стрічку. Аут. - Це положення, коли м'яч або гравець з м'ячем торкається бічної лінії, або покриття за бічною лінією. Лінія ауту. Бічна лінія.- Суцільна лінія, яка не є частиною ігрового поля і проходить по всій довжині ігрової площі. Залікове поле.- Це частина ігрового простору за лицьовою лінією, в якому м'яч може бути приземлено гравцем будь-якої з команд. Лінія залікового поля.- Лінія, за яку потрібно приземлити м'яч.

Початок гри. Гру починають з вільного удару з центру поля на початку кожного тайму матчу, а також після того, як одна з команд приземлила м'яч в заліковому полі. Право тієї чи іншої команди почати гру вільним ударом визначають капітани команд в жеребкуванні, безпосередньо перед стартом гри. 

Пас. Передача м'яча. Націлена передача м'яча від одного гравця іншому гравцеві тієї ж команди. Дозволені бічні передачі (паралельні лінії залікового поля) і передачі назад. Всі передачі здійснюються у вигляді кидка. В регбі-5 заборонено передавати м'яч з рук в руки. Передачі м'яча вперед заборонені. У разі порушень цих правил суддя призначає вільний удар.

Вільний удар. Призначається в наступних випадках: - виходу м'яча в аут, - гри вперед, - порушення правил поводження зі стрічкою.

 https://www.youtube.com/watch?v=0-tjGKMjLRE - відео по темі.

Дякую за увагу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.