Добрий день. Сьогодні ми з вами ознайомимось з класичними правилами гри з футзалу. Будьте уважні - з цієї теми буде тестування.

Футза́л (від порт. futebol de salão та ісп.. fútbol sala — «зальний футбол»)  — командна спортивна гра з м'ячем у залі за участю двох команд: 5 гравців у кожній, один з них воротар. Максимальна кількість запасних гравців 7. У футзалі користуються меншим за розміром м'ячем із меншим відскоком, ніж звичайний футбольний м'яч, який використовують у футболі та міні-футболі.

Футзал започаткувався в Монтевідео, Уругвай, 1930 року, коли Хуан Карлос Серіані створив нову версію футболу для змагань. Подібно футболу, футзал має свої правила, які визначають усі аспекти гри, включаючи можливість змін з урахуванням місцевих матчів та чемпіонатів. Правила гри з футзалу містять 17 пунктів.

Майданчик виготовляється з дерева або синтетичного матеріалу, також можуть бути використані будь-які рівні, гладкі, не абразивні матеріали. Довжина майданчика під час проведення міжнародних змагань варіюється в діапазоні 38-42 м, ширина 18-25 м. Під час проведення інших матчів вона може становити 25-42 м в довжину та 15-25 м в ширину. Висота стелі має бути не менше 4 м. Ворота прямокутної форми розташовуються по середині кожної лінії воріт. Відстань між внутрішніми краями стійок воріт має бути 3 м. одна від одної, а нижня частина поперечини воріт має бути на висоті 2,2 м. над поверхнею майданчика.Товщина воріт в верхній частині 80 см та 1 м в нижній.

Перед кожними воротами розташований штрафний майданчик. Лінія, що позначає край штрафного майданчика, називається лінія штрафного майданчика. В районі штрафного майданчика воротарю дозволяється торкатися м'яча руками. Знак для пробивання пенальті розташований на відстані 6 м від лінії воріт по центру футбольних воріт. Інший знак для пробивання штрафного удару розташований на відстані 10 м від лінії воріт по центру футбольних воріт. Пенальті з відстані 6 м призначається у випадку порушення правил в зоні штрафного майданчика. Пенальті з відстані 10 м призначається у випадку, коли футболісти однієї команди зробили шість порушень правил. Вільний удар виконується з другої штрафної позначки, розташованої на відстані 10 м від лінії воріт.

Стандартний матч складається з двох рівних таймів по 20 хвилин кожний. Тривалість кожного тайму може бути збільшена щоб дати можливість виконати пенальті або штрафний удар проти команди, гравці якої здійснили більш ніж 5 порушень правил. Перерва між двома таймами не може перевищувати 15 хвилин. Додатковий час складається з двох таймів тривалістю 5 хвилин. Якщо переможець не визначиться в додатковий час, пробиваються 5 пенальті футболістами кожної команди; команда, яка забила найбільше, стає переможцем. Якщо після виконання 5 пенальті переможця не виявлено, кожна команда продовжує виконувати по одному пенальті до тих пір, поки одна з команд не заб'є більше, ніж інша. На відміну від додаткового часу, голи, забиті в серії пенальті, не зараховуються до голів, забитих протягом матчу.

На початку матчу підкинута вгору монета визначає, хто розпочне гру. Введення м'яча в гру з центра поля сигналізує про початок матчу, а також використовується для початку другого тайму та кожного додаткового періоду. Якщо м'яч потрапляє в стелю приміщення, гра поновлюється ударом на користь команди, суперник якої останнім торкнувся м'яча в тому місці, звідки вона потрапила в стелю.

Штрафний удар може бути призначений на користь команди суперника, якщо гравець спробував чи зробив підніжку своєму супернику, увійшов у підкат(спроба підкату не враховується як порушення) штовхнув, смикнув чи насів на свого опонента, вдарив чи спробував вдарити свого суперника. Затримка є порушенням, яке карається штрафним ударом. Всі порушення правил накопичуються. Жовті та червоні картки також використовуються у футзалі. Жовта картка робить попередження футболістам за їх дії, а якщо вони отримують дві, їм показують червону картку, після якої вони покидають поле. 

https://www.youtube.com/watch?v=N7G12H73DWM - відео по темі

https://www.youtube.com/watch?v=CWgmolMjysg

Дякую за увагу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.