Добрий день. Сьогодні ми з вами продовжимо навчання з теми "Легка атлетика". І поговоримо з вами про марафонський біг, біг по перетятій місцевості, спортивну ходьбу. Будьте уважні - з цієї теми буде тестування.  

Марафо́нський біг або марато́нський біг — спортивні змагання з бігу на дистанцію, що становить 42 км 195 м. Назва Марафонський біг пов'язана з легендою про давньгрецького воїна Фідіппіда, який пробіг із поселення Марафон до Афін, щоб принести звістку про перемогу греків над персами у Марафонській битві. Це сталося у 490 р. до н. е. В наш час такі змагання вперше відбулися на Перших Олімпійських іграх 1896 року в Афінах. Причому біговий маршрут відповідав історичному — від міста Марафон до Афін. 

Легка атлетика
Марафонський біг
Berlin marathon.jpg

Першим переможцем в олімпійському марафонському забігу був Спиридон Луїс, звичайний грецький водоноша, який показав результат 2 години 58 хвилин 50 секунд. Теперішнім світовим рекордом з цієї дисципліни є результат, що його показав кенійський професійний бігун Еліуд Кіпчоґе під час Берлінського марафону 16 вересня 2018 року — 2 години 1 хвилина 39 секунд. Рекордсменкою суто жіночого забігу на марафонську відстань є кенійка Бріджит Косгей з часом 2 години 14 хвилин 4 секунди (показаний під час Чиказького марафону, 13 жовтня 2019 року).


Біг по перетя́тій місце́вості, або крос (скорочення від англ. cross country race або англ. cross country running) — «біг по перетя́тій (горбистій) місцевості») — одна з дисциплін легкої атлетики.

Траса кросу не має чіткої міжнародної стандартизації. Зазвичай траса проходить по горбистій місцевості в лісовій зоні або на відкритому просторі. Покриттям може виступати трав'яна або земляна поверхня. Траса забігу повинна бути огороджена яскравими стрічками з двох сторін для відділення спортсменів від глядачів.Крос може проходити в суворих погодних умовах, таких як дощ, вітер, мокрий сніг. Довжина траси зазвичай становить від 3 до 12 кілометрів. Батьківщиною кросу є Англія. З 1973 року щорічно проводиться Чемпіонат світу з кросу.  

Спортивна ходьба — змагальний вид легкої атлетики, різновид ходьби, який характеризується чергуванням кроків, що виконуються так, щоб спортсмен постійно здійснював контакт із землею і при цьому не відбувалося видимої для людського ока втрати контакту з доріжкою. Звичайна ходьба характеризується довжиною кроків 70-85 см при частоті 100—120 кроків за хвилину, швидкістю 5-6 км/год. При спортивній ходьбі швидкість складає 12-14 км/год. Це пояснюється тим, що довжина кроків складає 110—120 см, частота — 180—200 кроків за хвилину.

Швидкість руху спортсмена при спортивній ходьбі досягається постановкою на ґрунт ноги, випрямленої у колінному суглобі, обертання тазу навколо вертикальної осі, активних рухів плечового поясу й рук, високої координації й економічності всіх рухів.

Правила змагань зі спортивної ходьби вимагають наявність постійного контакту із землею й випрямлене положення ноги при постановці на ґрунт.

Офіційні змагання з спортивної ходьби проводяться на таких стандартних дистанціях: Закриті приміщення (манеж): 3000 м (жінки), 5000 м (чоловіки і жінки); Відкритому повітрі (стадіон, шосе): 5 км; 10 км (юніори, юніорки); 20 км, 50 км (чоловіки, жінки).

Перші офіційні змагання відбулись в Англії в 1866 році. Дистанцію 7 миль (11 км 263 м) подолали чотири спортсмени. У 1908 році спортивна ходьба серед чоловіків стала олімпійським видом спорту. Жінки на Олімпіадах почали змагатися у спортивній ходьбі з 1992 року на дистанції 10 км. У 2000 році її замінила дистанція 20 км.

Легкоатлетичні багатоборства – включають в себе декілька легкоатлетичних видів: біг з бар’єрами, стрибки у висоту та довжину, метання списа, диска та штовхання ядра, біг на 100, 200, 400м та біг на середні дистанції.

https://www.youtube.com/watch?v=Dh9ynxEcjlk - цікаве відео по темі.

Дякую за увагу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Техніка безпеки під час занять фізичною культурою + тест

Модуль. Легка атлетика, тести.